Lån og risiko

Forbrukslån

Forbrukslån er ikke laget for at du skal bruke forbrukslån som et lån livet ut. Dette lånet er et lån som passer best når du er i en situasjon og trenger ekstra kontanter innen en viss tid. Det koster selvfølgelig mer å ta opp et forbrukslån enn et mer tradisjonelt og bedre sikret lån enn forbrukslånet. Når du er på jakt etter penger så kan du samle inn penger på flere forskjellige måter. Disse måtene kan være bedre og billigere enn forbrukslånet, men da mange ikke har tilgang på penger på en annen måte så er forbrukslånet det beste man kan bruke for å realisere sine drømmer og ønsker. Det er viktig å huske på at bare fordi noe koster noe mer enn det man er vant til så trenger det ikke å være en dårlig løsning.

Risiko

Alt som gjøres i næringslivet og de fleste andre steder belager seg på risiko. Om en bank låner deg penger så vil banken enten si ja eller nei basert på en risiko vurdering. Denne vurderingen er en samling av mange forskjellige økonomiske og samfunnsmessige faktorer. Men, hva er nå denne risikoen alle snakker om? Risiko er ofte målt på en eller annen måte. Målingen skjer med en tallkarakter, for eksempel 1 av 100 eller andre måter, hvor 100 er best. Noen bruker farger, hvor da grønn er lav risiko og rød er høy risiko. Til slutt ser vi også bokstaver som en refleksjon av risiko. A er da en lav risiko og F er stryk. Denne risikoen er en slags sannsynlighet eller en grad av hvor redd banken er for at du ikke betaler på lånet i tide. Banken vil ha penger på dagen. Penger på dagen er måten bankene slipper å bruke penger på å kreve inn penger på andre måter.

Risiko er med andre ord et begrep som reflekterer sannsynligheten ut i fra bankens ståsted for at noe ikke skal gå som man ønsker, som kan være mange sene betalinger eller, verst tenkelig, konkurs.

Huskeliste

Når du tar opp forbrukslån er det viktig at du tenker over hva du får av informasjon. Gir banken deg informasjon i nominell rente, bør du spørre etter renten som effektiv slik at du vet den nøyaktige faste kostanden. Spør også etter prisen på etableringsgebyret. Dette gebyret kan fort bli veldig høyt og samtidig så gir det deg ikke noe spesielt. Du vil jo helst ha lånet, ikke alt det andre. Rentekostnad er lettere fordi den prosentsatsen må du forholde deg til, mens gebyrer og andre måter å ta penger på er ikke bra.

Når du har fått godkjent lånepapirene er det viktig at du ser over absolutt all informasjon. Du må passe på at alt er der slik at du ikke mister noe. BankID er den letteste måten å signere på. Det er jo ganske fint det.