Koder i førerkortet – Dette er de vanligste kodene 

Innlegget er sponset

Koder i førerkortet gir en god oversikt over hvilke kjøretøy en fører har tillatelse til å kjøre. Det finnes mange forskjellige koder i førerkortet som representerer forskjellige kjøretøykategorier og begrensninger.

De vanligste kodene i førerkortet

En av de vanligste kodene i førerkortet er kode B, som gir tillatelse til å kjøre personbil med en totalvekt på opptil 3,5 tonn. Dette er den vanligste førerkorttypen og er nødvendig for å kunne kjøre de fleste personbiler på veiene.

For å kunne kjøre tyngre kjøretøy, som lastebiler og busser, trenger man en annen førerkortkategori. Kode C1 gir tillatelse til å kjøre kjøretøy med en totalvekt på mellom 3,5 og 7,5 tonn, mens kode C gir tillatelse til å kjøre tunge kjøretøy med en totalvekt på over 7,5 tonn. Kode D gir tillatelse til å kjøre busser med mer enn 8 passasjerer.

Ulike koder gir også informasjon om begrensninger 

Det er også flere koder som gir begrensninger i forhold til kjøretøyet. Kode 78 angir for eksempel at føreren har begrensninger når det gjelder hastighet og størrelse på kjøretøyet, mens kode 79 angir at føreren har begrensninger i forhold til utstyret på kjøretøyet.

For å kunne kjøre motorsykkel, trenger man en annen førerkortkategori enn for personbiler. Kode A1 gir tillatelse til å kjøre lett motorsykkel med en sylindervolum på opptil 125cc, mens kode A gir tillatelse til å kjøre motorsykkel med ubegrenset sylindervolum.

Ulike krav og kriterier 

Det er viktig å merke seg at det er forskjellige krav til opplæring og prøver for de forskjellige førerkortkategoriene. For å få førerkort i en spesifikk kategori må man gjennomføre en godkjent opplæring og bestå en teoretisk og praktisk eksamen.

Skal du øve til teoriprøven? 

Det har kommet en rekke plattformer for å øve på teoriprøven for moped, bil og motorsykkel. Blant disse er Testen.no sin teoriapp som har blitt svært populær den siste tiden. Det er ulike abonnement, garantier som beståttgaranti og fornøydgaranti. Du får også øve med over 3000 spørsmål. Appen er også bygget med AI som en av de første i Norge. Dette gjør øvingen mer effektiv og kostnadsbesparende.

Oppsummering 

Kort oppsummert gir kodene i førerkortet informasjon om hvilke kjøretøykategorier føreren har tillatelse til å kjøre, samt eventuelle begrensninger som gjelder. Det er viktig å ha riktig førerkortkategori for å kunne kjøre de kjøretøyene man har behov for, og å sørge for å ha gjennomført nødvendig opplæring og eksamen før man tar i bruk førerkortet.

Les også om historien til DVD´er